De onderhandeling met de koper
Een vraagprijs is een uitnodiging tot onderhandelen. Over de prijs onderhandel je. Maar men ook over de aanvaarding en roerende zaken. Hou daar altijd rekening mee.
Aan het bod op een huis gaat een psychologisch proces vooraf. Van belang in dit proces is dat alle spelers in dit proces nergens een steek laten vallen.
Daarnaast speelt natuurlijk het uiterlijk bod dat de koper in zijn hoofd heeft, de bodemprijs die de verkoper in gedachte heeft.
Waar kan men over onderhandelen bij de verkoop van een huis? Over de prijs, over de aanvaarding (datum tekenen en overdracht bij de notaris) maar ook over de roerende zaken (de items die achterblijven, meegaan of die jij ter overname aanbiedt).
Waar jij als verkoper geen rekening mee houdt, is dat kopers vaak meer ijzers in het vuur hebben. Misschien is in dezelfde omgeving als waar het huis van de verkoper staat, nog wel een zelfde soort courant huis te koop voor een aanzienlijk lagere prijs. Zorg dat jij daar als verkoper van op de hoogte bent. En misschien heeft de koper ervaring met het kopen van een huis.
Zolang er geen definitieve afspraken zijn gemaakt, kun jij als verkoper tussentijds de vraagprijs veranderen; de koper op zijn beurt kan zijn bod op grond van goede argumenten ook bijstellen. Voor beiden – verkoper en koper geldt dat zij voldoende alternatieven voor handen hebben om de onderhandelingen vlot en met zo goed mogelijk resultaat te laten verlopen.
Lees verder in jou account!